Indické sviatky

*Rok osláv Mahatma Gandhiho

Na indickej ambasáde si dňa 9.1. podvečer začali spomínať 150 výročie  narodenia veľkého syna indického národa, Mahatmu Gándhihi. Spomínať a oslavovať ho budú celý rok a bude viacero príležitostí Prvá bola práve 9. januára, kedy si Indovia na celom svete pripomenuli návrat Ganhidžiho /Gandhiji - úctivá forma mena/oslovenia s pridaním prípony -ji/ z južnej Afriky späť do Indie a tento deň, sa stal pre Indov dňom diaspory - Indov, žijúcich mimo Indiu. Speváci z mnohých krajín sveta naspievali jednu a tú istú najobľúbenejšiu Gandhiho bhajan na video a z toho je film, ktorý nám na ambasáde púšťali. Spievala i slovenská speváčka Humeňanská za doprovodu českého hudobníka na sitar a zvláštnu fujaru. Spev, hudba, prejavy a oslavné video filmy s vlajkami a jasajúcimi masami ale i silné osobné príbehy obyčajných ľudí.... Hlavnými hrdinami boli samozrejme hlavní reprezentanti Indie a samotná India. Napriek tomu treba povedať, že celý propagačný program mal svoju dôstojnosť a že Indovia sú majstri v PR a prezentácii. A sú veľkí patrioti.

           

 

 

*Hindi Day, teda Deň jazyka hindi

10. januára Indovia oslavujú Deň jazyka hindi - najrozšírenejšieho jazyka Indie. Pozývali Slovákov, čo rozprávajú hindi, aby sa predstavili a aj svoje znalosti.

 

*Makar Sankranti alebo Pongal a Khumba mela

Indovia sa pri svojich náboženských sviatkoch riadia v princípe lunárnym kalendárom. Ale Surya - slnko je jedným z najuznávanejších hinduistických božstiev a tranzit Slnka, jeho prvý deň, zvyčajne 14. januára/tento rok 15.1./do znamenia Kozorožca, považujú Hinduisti za výnimočný. Dni sa predlžujú, Slnko je na oblohe denne dlhšie.... a to je príležitosť pre Hinduistov opäť oslavovať. Oslavuje sa, ako inak, festivalom. Vzhľadom k astrológii a vzhľadom k veľkej obľube Indov k pútiam, oslavujú tento dôležitý astrologický úkaz obrovskou púťou k sútoku najsvätejších indických riek Gangy, Jamuny a mýtickej Sarasvati. Každé štyri roky sa tento úkaz nazýva /alebo má veľa iných mien, záleží od miestneho jazyka a zvyklostí/ a festival sa volá Magha Mela. Oslavuje sa farebnými dekoráciami, púšťaním drakov, kúpaním v posvätných vodách a na vidieku chodia deti "s koledami" a dostávajú za to peniaze. Podľa indológov, sa tento sviatok oslavoval už za čias Mahabharáty a podľa gregoriánskeho kalendára pripadá tento sviatok takmer vždy na 14. január, tento rok vraj zajtra, 15. januára.

Raz za 12 rokov sa deje niečo ako naplnenie tohto cyklu a tento sviatok sa oslavuje v Illahabáde, "neďaleko Varanási" - asi okolo 200km - a Hinduisti z celého sveta sa sem chodia okúpať a modliť. Volá sa to Khumba Mela a "môžete tu stretnúť ozajstných svätých mužov z celej Indie a veľa sa od nich naučiť"/parafráza vyjadrenia Jaiwanti, ktorá sa už teraz na Khumba Melu chystá a teší. Bude jednou zo 40 -100 miliónov pútnikov z celého sveta, ktorí sem zvyčajne na pár dní, týždňov alebo i mesiacov prídu.

     

 

 

*Republic Day

Vojaci indickej armády začali nacvičovať nadchádzajúcu vojenskú prehliadku na oslavu štátneho sviatku Deň republiky.

Sme pacifisti, ale 26. januára sme si túto vojenskú prehliadku v New Delhi nikdy nenechali újsť.

Čím nás zaujala? Invenciou, exotikou, farebnosťou a dizajnom uniforiem, ale aj nezvyklou perfekciou.